Icoon telefoon Bel ons
  • Icoon telefoon 088 - 5753295
  • Icoon envelop [javascript protected email address]

Zozijn ‘dondersblij’ met nieuwe bus


Broers René en Harry Nijboer betaalden bus vanuit eigen portemonnee

RAALTE – De nieuwe bus voor de cliënten van Zozijn in Raalte is afgelopen maandag gepresenteerd. De cliënten van de zorgorganisatie staken hun duimen omhoog en Patrick, die op een van de zijkanten van de bus staat, straalde. Op een eerder opgenomen filmpje is te zien hoe hij zijn enthousiasme (hij wist van niks) niet onder stoelen of banken steekt als hij de bus voor het eerst onder ogen krijgt. Als zijn geïmproviseerde blinddoek is afgegaan, reageert hij juichend.

Het gaat om een Volkswagen Crafter uit 2014, nieuwwaarde 80.000 euro. De bus, ook nog eens geschikt gemaakt voor mensen in een rolstoel, werd aangeboden door de broers René en Harry Nijboer: de eerste mede-eigenaar van Nijboer Interieur & Design in Mariënheem; de tweede directeur van Autobedrijf Harry Nijboer in Lemelerveld. Het moge duidelijk zijn: de broers hebben diep in de buidel getast. Jacquelien van Brink, manager wonen van Zozijn in Raalte, weet het. Volgens eigen zeggen heeft ze de twee zo’n anderhalf jaar ‘gestalkt’ voor de nieuwe bus. “We gaan de bus gebruiken voor sociaal vervoer van de cliënten van Ivoor en onze locaties de Kemphaan en Kind & Jeugd de Grimberg”, vertelt ze. “Bijvoorbeeld om een stukje te toeren, dat is zo’n beetje het enige dat nu nog mogelijk is als we onze cliënten een uitje aan willen bieden. Maar ook om ze bijvoorbeeld op vrijdag naar het zwembad te brengen en voor doktersbezoek. Jarenlang hebben we eigen bussen gehad. Maar daarna moest dat worden uitbesteed. Onze cliënten moesten dat vervoer toen zelf betalen. Niet te doen van hun budget. Gelukkig konden we zelf nog een bus overnemen. Maar die ging in december kapot. Het was al wel een tijdje duidelijk dat dat eraan zat te komen, vandaar dat ik zo’n anderhalf jaar geleden ben begonnen om René en Harry bereid te krijgen om zo’n bus te schenken.”
Dat laatste meldt ze lachend. “Tijdens de kerstdagen heb ik ze nog een berichtje gestuurd. ‘Fijne kerstdagen, denken jullie aan de bus?’ Daarna hoorde ik niks meer. Toen begon ik er toch echt aan te twijfelen of het door zou gaan.”

Jaren plezier

René hoort het lachend aan. Hij kent Jacquelien al een tijdje. Haar partner is zijn financiële rechterhand. “Mijn broer en ik sponsoren best veel in de buurt. Dat is ook leuk om te doen. Maar hier werd wel wat gevraagd… En dan kwam corona er ook nog eens overheen. Wat moet je? Maar in januari hebben we de knoop doorgehakt. Ja, en dan zie je dat filmpje van Patrick en hoe blij hij is dat hij op de bus staat… Dan weet je waar je het voor doet. Hier hebben de cliënten van Zozijn gewoon nog jaren plezier van.” Harry knikt instemmend. “Het begon met René en hij kwam naar mij. Tja, dat krijg je als je auto’s verkoopt…”

“We zijn echt dondersblij”, vertelt Jacquelien. “Ik had het niet meer durven hopen. Helemaal na kerst niet meer.” Ze begint te lachen. “Al die maanden van psychologische oorlogsvoering hebben hun vruchten afgeworpen. We zijn René en Harry ongelooflijk dankbaar. Zonder hen hadden we nu zonder bus gezeten.”

Om de twee broers te bedanken hadden de cliënten van de Zozijn-locatie Aventurijn twee kunstwerken gemaakt: twee grote schalen van keramiek. Die namen de twee broers maandagmiddag in ontvangst.

Op de foto van links naar rechts: René Nijboer, Harry Nijboer, Jacquelien van Brink en Patrick. Zijn foto staat op de andere kant van de bus. Op deze zijde staat cliënt David.

Video van het onthullen van de grote verrassing vind je HIER.


Terug naar nieuwsoverzicht